Hozzávalók : (25×35 cm-es tálhoz)
- 10 db szikkadt kifli,
- 15-20 dkg cukrozatlan darált mák,
- 7 dkg porcukor vagy 2 dkg eritrit steviával,
- 2 db citrom reszelt héja,
- 4 db tojás,
- 1 l tej,
- 1 tk vanília kivonat,
- 1 tk étk. keményítő,
- 6 dkg cukor vagy 1,5 dkg eritrit steviával,
- 3 dkg vaj,
A tetejére:
1.10 dkg citromkrém, (lehet több is )
A tál kikenéséhez:
- 2 dkg vaj,
Citromkrém hozzávalói:
- 3 tojássárgája,
- 10 dkg cukor vagy 2,5 dkg eritrit steviával,
- 2 dkg keményítő,
- 0,6 dl frissen facsart citromlé,
- 1 dl tej,
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
A citromkrémmel kezdem: A tojássárgákat habosra keverem a cukorral és a keményítővel. Hígítom 1 dl tejjel, és kevergetve főzöm addig, amíg besűrűsödik, de nem forralom fel! Leveszem a tűzről, és hozzákeverem a vajat, majd az átszűrt citromlevet, és teljesen simára keverem. Hűtőbe teszem, és lehűtöm.
A kifliket felkarikázom, egy tálba teszem. Összeforgatom a mákkal elkevert porcukorral és a reszelt citromhéjjal.
A tojásokat szétválasztom. A tojássárgákat simára keverem a cukorral, a vaníliával, és a keményítővel. A tejet felmelegítem és közben hozzákeverem a tojásos masszát. Ha felforr, félrehúzom, hozzáadom a vajat, és az egészet a kiflikre öntöm. Átkeverem és félreteszem 10 percre, hogy a kiflik magukba szívják a nedvességet.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem, majd a kiflis-tejes keverékbe forgatom.
Egy tűzálló tálat kivajazok és beleöntöm a guba felét, kanállal citromkrémet kanalazok rá, majd beleöntöm a maradék gubát is és a tetejére kanalazom a maradék citromkrémet.
165 °C-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütöm. Azonnal tálalom.