Hozzávalók : (25×35 cm-es tálhoz)

  1. 10 db szikkadt kifli,
  2. 15-20 dkg cukrozatlan darált mák,
  3. 7 dkg porcukor vagy 2 dkg eritrit steviával,
  4. 2 db citrom reszelt héja,
  5. 4 db tojás,
  6. 1 l tej,
  7. 1 tk vanília kivonat,
  8. 1 tk étk. keményítő,
  9. 6 dkg cukor vagy 1,5 dkg eritrit steviával,
  10. 3 dkg vaj,

A tetejére:

1.10 dkg citromkrém, (lehet több is )

A tál kikenéséhez:

  1. 2 dkg vaj,

Citromkrém hozzávalói:

  1. 3 tojássárgája,
  2. 10 dkg cukor vagy 2,5 dkg eritrit steviával,
  3. 2 dkg keményítő,
  4. 0,6 dl frissen facsart citromlé,
  5. 1 dl tej,
  6. 5 dkg vaj

Elkészítése:

A citromkrémmel kezdem: A tojássárgákat habosra keverem a cukorral  és a keményítővel. Hígítom 1 dl tejjel, és kevergetve főzöm addig, amíg besűrűsödik, de nem forralom fel! Leveszem a tűzről, és hozzákeverem a vajat, majd az átszűrt citromlevet, és teljesen simára keverem. Hűtőbe teszem, és lehűtöm.

A kifliket felkarikázom, egy tálba teszem. Összeforgatom a mákkal elkevert porcukorral és a reszelt citromhéjjal.

A tojásokat szétválasztom. A tojássárgákat simára keverem a cukorral, a vaníliával, és a keményítővel. A tejet felmelegítem és közben hozzákeverem a tojásos masszát. Ha felforr, félrehúzom, hozzáadom a vajat, és az egészet a kiflikre öntöm. Átkeverem és félreteszem 10 percre, hogy a kiflik magukba szívják a nedvességet.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem, majd a kiflis-tejes keverékbe forgatom.

Egy tűzálló tálat kivajazok és beleöntöm a guba felét, kanállal citromkrémet kanalazok rá, majd beleöntöm a maradék gubát is és a tetejére kanalazom a maradék citromkrémet.

165 °C-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütöm. Azonnal tálalom.