Hozzávalók egy 70 dkg-os kenyérhez:

  1. 25 dkg BL80 liszt,
  2. 20 dkg BL55 liszt,
  3. ¼ teáskanál (1g) instant élesztő,
  4. 1 ¼ teáskanál (8g) só,
  5. kukoricaliszt, vagy korpa ízlés szerint,
  6. olíva olaj,

Elkészítése:

Egy nagy edényben összekeverem a lisztet, élesztőt és a sót. Hozzáadok 4 dl vizet, és jól elkeverem. A tészta ragacsos lesz, de ez nem baj.

Egy kelesztő tálat vékonyan kikenek olíva olajjal, beleteszem a tésztát, majd az edényt lezárom és hagyom

12-18 órán át kelni szobahőmérsékleten.

A tészta készen van, ha a felületén buborékok vannak. Belisztezem a gyúródeszkát, ráborítom a tésztát és azt is vékonyan belisztezem. A tésztát egyszer vagy kétszer meghajtogatom. Visszateszem a kelesztőtálba és letakarva 20 percet pihentetem.

Annyi lisztet használva, hogy a tészta ne ragadjon a munkafelülethez, labdát formálok a tésztából. Egy konyharuhát kelesztőkosárba terítek, megszórom búzakorpával vagy kukoricaliszttel és a tésztát hajtogatással felfelé belehelyezem. Betakargatom egy másik konyharuhával és 2 órán át kelesztem. Ezalatt a kenyér a duplájára nő.

A sütőbe teszek egy vastag falú, nehéz, zománcozott öntöttvas vagy kerámia edényt, majd előmelegítem a sütőt 230-260°C hőmérsékletre.

Ha a tészta megkelt. a konyharuha segítségével úgy fordítom a forró edénybe, hogy a hajtogatás, ami eddig felül volt, most alulra kerüljön. A tészta felületén éles késsel bemetszést ejtek, majd lefedem és így sütöm 30 percig, majd eltávolítom el a fedőt és a kenyeret újabb 15-30 percig sütöm, amíg a kenyér héja szép barna nem lesz. A kenyeret rácsra téve hűtöm le.

Az eredeti receptet itt találtam.